luni, 15 noiembrie 2010

Vulcanii Noroiosi

Demult plănuisem, cu o prietena sa vizitam vestiții Vulcanii Noroioși...și uite ca într-un final am reușit sa ajungem și acolo...

Pentru cei interesați...Vulcanii Noroioși sunt situați undeva la  ~12 km.de Loc. Berca, Jud. Buzau unde sunt defapt doua rezervații naturale de tip geologic în zona. Pâclele Mari și Pâclele Mici.
 Noi am fost doar la Pâclele mari,deoarece acolo se poate ajunge cu mașina... 
nu de alta dar, am pornit cam târziu de acasă și aveam drum lung de starbatut înapoi ! 

De cum am trecut bariera de la intrarea în rezervație am fost fascinați de peisaj.


intrarea...
Parca am ajuns deodată pe luna...
Vulcanii Noroioși

 Pământul cenușiu, arid, brăzdat de crapaturi, țuguiat pe alocuri de erupțiile vulcanice, de lava de nămol ce se scurge șiroaie, ne-a coplesit oarecum făcându-ne sa exclamam...woow!







...uimiți de straniile fenomene ale naturii, "alergam"de la un crater la altul și ne minunam!
Vorbeam în șoaptă ascultând bolboroseala și așteptam cu nerăbdare sa se mai producă încă o erupție...







CULESE:

Vulcanii Noroioși cunoscuți și sub denumirea de.Pâcle sunt formați datorita erupțiilor de gaze din pământ, care antreneză spre suprafață nămol și apa.
Au aceiași structura ca si vulcanii adevărați, în interiorul lor producându-se procese similare. Altfel spus, avem de-a face cu niște vulcani în miniatura la care conurile nu depășesc 5- 6 metri înălțime, iar adâncimea de la care este aruncata spre suprafață “lava” este mult mai mica.
Se cunosc pe glob în total circa 1.100 de vulcani noroioși. În Europa sunt foarte putini! Pe continent, exista  mai mulți însă sub mari, cum ar fi spre exemplu vulcanii noroioși din apele Norvegiei, cei din marile Caspică și Barents. În afara Europei, fenomene similare se pot observa în Siberia, Australia si insula Trinidad din Caraibe.
In Romania, cea mai importanta locație este cea din județul Buzau.
La o scara mult mai redusa, fenomenul este întâlnit însă și în alte regiuni ale Romaniei, precum Podișul Moldovei și Podișul Transilvaniei.

Click pe imagini,pt.a vizualiza la dim.maxima

Cum se ajunge la Vulcanii Noroioși:

Click pe harta și puteți seta traseul!






Bineinteles pe traseu trecând pe lângă Barajul și Lacul de acumulare Siriu nu puteam sa nu ne oprim și sa nu admiram splendoarea peisajului ce sa format aici!



Lacul Siriu