joi, 3 februarie 2011

Schi de tura-n Baraolt

Cine: Cipri si eu

Data: 24.01.2011


Tura trebuia sa aiba loc in Nemira. Numai ca, din cauza lipsei totale de combatanti ne cam pierise cheful. Asa ca, ca niste firi inventive ce suntem am clocit-o pe la doua noaptea..... mergem la schi mon'cher.....de tura.
Asa i-am zis noi, de tura, caci sunt schiuri normale, cu legaturi "normale" ( a se citi pentru schi alpin) si fara piei de foca. Asa ca la doua noaptea ne-am trezit la mine-n beci, cautand bete si pregatind echipamentul pentru Cipri.
Dimineata ne-a prins la opt....planul era ca, de la mine pornind sa mergem cu schiurile in picioare pana-n pasul Vadas, apoi sa coboram in Valea Crisului si de acolo mai vedem. Cam 15 km pe coclauri pan' la Vadas, calculasem eu. De la Vadas la V. Crisului n-am aflat nici in ziua de azi.
Cipri tacea malc. Nu mai schiase din '97 s-apoi genunchii ii mai fac figuri. S-a dovedit ulterior ca azi n-aveau in plan sa-si frece stapanul la melodie. Grozav, ce mai!
Asa ca dimineata m-am pomenit cu Cipri la mine, o scurta recapitulare a etapelor de urmat, apoi echiparea.
Iata deci si primele poze.


                                                Parasind orasul...

La vreo 2 km de oras au inceput sa apara primele probleme. Dat fiind faptul ca e mai "cret" si nici sosete lungi n-avea, badia Cipri a suferit nasol cu parul de pe picioare...eu mai putin.



                                                   Epilare definiva prin frecus


                                                 Spre poiana Biróné


                                               In largul meu

 Cuvantul cheia al aceste ture a fost linistea....ne-o doream atat de mult. Din proprie experienta va zic, zilele de duminica sunt adeseori binecuvantare......caci ticalosii cu atv-uri se-mbata turta sambata seara si duminica dorm toata ziua, ca porcii. Din acest aspect (poate) rezulta o liniste covarsitoare. Si riscul de a fi lovit de vreun teribilist tinde catre 0. Dac-ar tinde si prostia......
Trecand peste treaba cu dobitocii, ajungem la valea  ce coboara la izvorul Honvéd. Aici Cipri-si poate testa talentu'....caci a trecut ceva vreme. Eu cobor primul, in curbe largi, printre copaci. De cate ori ma uit spre-napoi, Cipri tot cauta ceva prin zapada......o fi fericirea, or fi 100 de $ sau o fi adevaru' absolut? Nu reusesc sa-mi seama asa ca-l astept sa coboram impreuna.


                                               In cautarea adevarului

Odata coborati din vale, ne bagam pe punctul galben, cel care incepe putin mai sus de izvor in stanga soselei. Initial pe un forestier, dupa prin padure.
La umbra unor pini batrani luam o scurta gustarica continuand apoi drumul.


                                                   Dezbinand virginitate



                                                   Doi oameni, doua urme





                                      Trecand pe sub prag


                             Supararea cand imi vine, rup goretex-ul de pe mine



Linistea e atotcuprinzatoare. Pe pajiste am discutat cu Cipri legat de fotografierea unor animale salbatice date fiind conditiile. Atv-uri si drujbe zero, turisti zero si doi oameni capabili sa-si tina gura indelung...asa ca vreme de aproape 2 ore n-am vorbit mai deloc. Cipri-mi arata din cand in cand cu dejtu' spre bocanci, semn ca macelu' flocilor continua....si pe mine ma trage ingrozitor, ii schitez din priviri. Plus ca am si cate-o basica pe fiacare calcai.
 Linistea care mi-a fost data s-o traiesc e aproape inumana, aud fulgii cum s-aseaza. Cu zambetul pan' la urechi bat cararea pe niste urme vechiute de schiuri. Tot fredonez o bucata de melodie de la Enigma, Silence must be heard, revenita in mintea mea deloc intamplator. In apropiere de statiune vedem 2 caprioare care ne taie calea....fara foto din pacate.



 In apropierea statiunii, conifere isi fac simtita prezenta. In scurt timp traseul ne scoate deasupra noii partii de schi......urmele pe care  le-am urmarit ne-au scos acolo caci de la o vreme parasisem marcajul....ori marcajul ar fi continuat pana se intersecta cu drumul de creasta.


                                                     In varful noii partii

Eu am coborat destul de rapid, lasandu-l pe Cipri sa se descurce. Pana el  a coborat eu am reurcat rapid inca o data.....pe jos evident. Teleschiul e pentru puturosi....
Dupa a doua coborare ma decid sa continui excursia de unul singur pana acasa.....asa ca mergem pana la Salvamont unde Cipri se schimba, eu stau putin de vorba cu Jocó apoi mai fac o ultima urcare pe partie inainte "s-o tai" acasa. La coborare Cipri deja nu mai e, s-a retras la statie sa astepte autobuzu'. Ma duc sa-i spun pe unde o apuc si-l salut entuziasmat. Ne vedem acasa tatiiii. Pe mine ma asteapta drumul de intoarcere care ma chema neincetat....o iau la drum in forta, impingandu-ma in stil liber. In scurt timp se lasa intunericul da' eu trag tare....si apropo de bezna, odata cu venirea ei se schima caseta. Adica gata cu Enigma, partea B e cu Simon si Garfunkel care in al lor cantec, "The sound of silence", incep exact asa......hello darkness my old friend/ i've come to talk to you again. Chitara-mi ritmeaza in cap asa ca nu-mi ramane decat sa cant.
Avansez relativ repede, trec si pe deasupra stanii si cobor la drum schiind peste pista de motocross. Partea faina cu cainii de la stana e ca voi ajunge cu nadragii intregi acasa. In ninsoarea urnita probabil s-au cuibarit pe langa stana.
De aici trecand strada urmeaza un urcus ce mi s-a parut unul din cele mai lungi din viata.....si asta pentru ca la trecerea peste parau am cazut in apa, cu schiuri cu tot. Am zis ca tine gheata si de lene n-am dat schiurile jos....N-a tinut! Si nici cu asta n-ar fi bai, numai ca pe schiurile ude adera zapada in draci. S-asa toata ziua au alunecat greu schiurile, acuma parca eram incaltat cu boltari de beton cu talpa vibram. Nu alunecau deloc!
Le curat de doua ori talpa,  bag sfintii la inaintare, bag si apostolii..... da' schiurile tot greu 'lunecau.....
No, intr-un final urc poiana, trec padurea si apare si orasul la orizont....prima dara de lumina dupa ceva vreme. Ma chinui sa fac un trepied din betele de schi pe care sa pot aseza aparatul....caci "peisaj de noapte" cu aparatul tinut in mana n-o sa iasa niciodata.


                                              Orasul e inca departe


                                                      Ingerul pazitor

Cand am ajuns acasa Cipri era deja la mine. Venise cu ia-ma nene, caci n-a aparut nici un autobuz la 17. Cand ma uit sa inspectez talpa schiurilor nu mare mi-a fost mirarea sa vad noroiul lipit de ea.....d-aia alunecau asa greu. Cand am cazut in apa coada ambelor schiuri s-a infipt in noroi, banuiesc eu. Numai ca eu daca am mers cu lanterna in buzunar ( adica in bezna) n-aveam de unde sa vad.
Seara s-a lasat cu bancuri, picioare epilate cu rani pe ele, basici, pizza si multa voia buna.


3 comentarii:

  1. Apoi, voi nu sunteti normali, schi de tura cu schiuri de partie:))

    RăspundețiȘtergere
  2. Ori suntem normali, ori nu mai suntem. Tura asta a lasat in urma un fel de pilda celor care "au cu ce" si nu profita. Noi n-am avut (chiar) cu ce, da' am avut ambitie multa si determinare pe masura.
    PS: gata sesiunea?

    RăspundețiȘtergere
  3. Na, fain ca ai sfarsit cu sesiunea :D, io m-ai am 2 sapt.:(. Astept raspunsul pt tabara de iarna, la tel, pe mail, offline, cum vrea maria ta :D

    RăspundețiȘtergere