joi, 4 august 2011

Le tour du Szeklersland

Cand: 02.07.2011

Unde: Szeklersland

Traseu: Sfantu-Chilieni-Ozun-Dobarlau-Teliu-Intorsura-Barcani-Zagon-Papauti-Chiurus-Covasna-Zabala-Imeni-Catalina-Tg. Secuiesc-Turia-Balvanyos-Bixad-Micfalau-Hatod-Batanii Mari-Baraolt-Capeni-Miclosoara-Aita Mare-Belin-Arini-Haghig-Araci-Valcele-Sfantu Gheorghe. Undeva la 230 de km.

Cine: eu

Trebuie sa recunosc ca, inspirat fiind de harta din camera mea si de multitudinea de drumuri care exista , m-am hotarat sa fac un tur al judetului. La urma urmei, daca ele sunt acolo (de drumuri vorbim, sa se inteleaga) si te-ndeamna la strabatut......de ce nu? Oricum inca n-am pus piciorul in multe sate din frumosul meu judet.
Asa ca iata-ma pornit, intr-o zi de duminica, dupa pranz, de unul singur.
Baiul mare a fost ca mi s-a stricat aparatul foto, asa ca am facut poze cu telefonul.
Nu voi scrie prea mult, voi lasa pozele (daca mizeriile astea se pot numi asa) sa vorbeasca.



Defapt nici n-ar fi prea multe de vorbit. Pe scurt: pedalezi, pedalezi, pedalezi. Si cand crezi ca ai obosit, pedalezi.
Planul meu initial a fost sa scot o medie cam de 25 de km pe ora. Ceea ce s-a si indeplinit.

Nu stiu de unde a aparut poza asta in telefon.....cert e ca eram tot cu bita
Urcand spre Intorsura

Lasand in urma Barcaniul

In total, tura avea prevazute 5 urcari, unele mai mari si altele mai mici. Teliu-Intorsura, Barcani-Zagon, Targu-Bixad, Micfalau-Hatod si Araci-Valcele. Din pacate pantalonii mei de bita m-au jenat urat de tot, astfel incat de la Micfalau am venit direct spre Sfantu, scurtand tura cu 60 de km. S-apai durerea ca durere, da' weekendul viitor participam la Marathon 7500, si deci trebuia sa ma prezint in stare cat de cat buna de fu nctionare.
Asa ca un tur complet se contureaza tot mai puternic la orizont, probabil saptamana viitoare.

Spre Covasna

Ca si impresii, tura a fost foarte faina, cu drumuri in general bune si putin circulate (fiind si sambata). Exceptie portiunea dintre Covasna si Targu Secuiesc unde se lucreaza puternic la modernizarea drumului. Mai precis, in comuna Zabala zici ca acuma s-a sfarsit al 3-lea razbel mondial. Pe firul principal din comuna are sediul o mocirla de nedescris, plina de cratere uriase. Era practic de necirculat; nu stiu saracii oameni cum de n-au dat foc pan-acum la casa primarului. Sau la utilajele firmei care executa lucrarile.
No dar utilaj sau nu, de la Catalina pana aproape de Targu am prins un agregat, Volvo pe numele sau real, care  mergea destul de decent, cu 40-50 la ora. Asa ca m-am bagat la trena in urma lui.......fiind si nou, nu scotea fumul ala innecacios de diesel; un deliciu nu altceva. Asa ca am parcurs cativa km cat ai clipi......
Soferul tot vroia sa scape de mine.....la inceput mergea cu 30-35. Cand a vazut ca nu raman in urma a accelerat la cat a prins agregatul (cred). Cert e ca cativa km sub 45 n-a scazut viteza, eu mergand foarte relaxat dealtfel in spatele lui. Se tot uita ca boul in oglinda sa vada daca n-am ramas in urma.....ca altceva oricum nu avea ce sa faca ca sa scape de mine. Sa zica mersi ca n-am bagat a 6-a ca-i lasam numai praf in ochi !

Urcand spre Balvanyos
In urma ranilor pe care le-am capatat de la burete, la Balvanyos deja luasem hotararea ca astazi nu mai continui spre Baraolt. Asa ca, dupa ce am coborat la Bixad, nemaiavand practic restrictii am bagat piciorul in pedala. Ultima ora am avut media de 33 la ora, ceea ce dupa atatea ore cu un mtb nu e chiar rau.
Sus la fostul sanatoriu
 In pedalarea-mi rapida spre casa am avut parte de un apus foarte spectaculos, cum rar mi-a fost dat sa vad. Pacat ca poza nu reflecta acelasi lucru....dar mai presus, veni vidi vici. Si chiar daca n-am terminat tura, acolo undeva stiu si simt ca n-am facut o treaba rea. La finalul zilei m-am scos cu 170 de km, munciti binisor si la deal dar si la vale. No dar, ce mai conteaza toate astea cand poti face miscare dupa pofta si voia inimii, nepasandu-ti decat de convigerile si aspiratiile pe care tu le ai, si in care cu tarie crezi.

Un apus de milioane
 Ture faine!


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu